18 May 2013

Keputusan Peperiksaan Semester II 2012/2013

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Maaflah saya dah jarang update. Kalau update pun sebulan sekali itu pun kalau ada rajin dan terbuka sendiri. Selama ini, ada yang tanya "kenapa tak update blog?" kenapa? dan blabla. Persoalan sudah dijawab. Hari ini, saya nak berkongsi serba sedikit mengenai keputusan peperiksaan akhir semester II yang baru-baru ini. Semua kecoh, dekat facebook kecoh. Dekat  twitter kecoh. Dekat whatsapp kecoh. Cuma dekat wechat aku rasa tak kecoh maybe wechat tu dah takde function sangat kan? Takpe takpe. Sebenarnya saya malas nak cakap banyak dan saya terlalu letih. Tak berdaya. Hmm lihatlah.
 

Alhamdulilah, target dah capai. Dah lepas 3.5 tapi need to struggle for the next semester. My target is 3.75 (Dean List) so I need to work hard for the next semester. 

Sebenarnya, saya dah daftar untuk subjek semester 3 nanti. Memang kena daftar pun sebelum final exam hari itu. Jadi saya dengan rasminya dah daftar subjek dan antara subjeknya ialah :-


Boleh tengok kan kredit dia berapa semua? Semua 3 kredit. Sebenarnya, 3 kredit ni bahaya. Okay, I give the situation like this "Let says one of your subject above this, you got grade D for that subject and it will makes your CGPA cumulative become lower"

I tell you, this is really really serious. I'm not joking and I don't make any jokes here. See? I'm too serious right now.

Maybe ada certain people pelik while that they'll says "belagaknya minah ni. Eeeee kecohnya orang lain dapat DL takde pun show off", well actually saya buat macam ini. I mean this post is for giving a realize to my friends. Nak support member aku. Nak bagi semangat. Kalau tak suka, Ili tak paksa awak baca post Ili.

I'm just thinking, salah ke nak bagi kawan kita support? Nak bakar semangat dorang? Tak salah kan? So kalau tak suka apa Ili post just straight away keluar dari blog Ili. Ili tak nak kalau awak benci Ili awak keep stalking me on facebook, twitter, blog, dan sebagainya. Kenapa? Sebab Ili ada hidup Ili sendiri. Yes, I have my own life.

Awak tak perlu kot nak judge orang bukan-bukan. Nak jugde Ili macam-macam terpulang. Ili dekat sini still standing, keep going on. Biarlah orang nak cakap apa. Ili still ada family, kawan-kawan dan Allah. So tak sedih pun kalau orang cakap apa-apa ke kan?

Ili bukan emosi ke apa? Tapi Ili cakap dari hati. Bukan apa, Ili tahu ada je yang keep stalk my blog sebab nak tahu sangat apa Ili post. Dengan siapa Ili kawan. Keluarga Ili tu siapa? Orang kaya ke? oo what so ever statement. Sudahlah, I'm only a human. Kaya, pandai, cantik, gedik, miskin, comel, bodoh, buruk, kurus, gemuk dan sebagainya hanya pinjaman Allah. Takde sesiapa pun boleh argue.

Salam ukhwah untuk semua. Ili harap lepas awak baca post Ili ni berubahlah ke arah kebaikan. Jangan dok heboh semak nak cerita pasal itu ini. Just live your life.

Tips untuk cemerlang dalam peperiksaan :

-Doa dan jangan tinggal solat yang wajib (rajin sikit buat solat sunat)
-Usaha dan jangan berputus asa
-Sentiasa bertanya dan bertukar ilmu (jangan kedekut)
-Baca Al-Quran/ Surah-surah yang bagi menguatkan ilmu diminda
-Maafkan orang selalu
-Jaga pemakanan
-Lakukan senama untuk bagi otak tu fresh
-Tidur awal
-Selalu minum air mineral/masak
-Ingat mak ayah (kalau boleh tampal dan letakkan di dalam bilik dan purse)
-Kuatkan semangat
-InsyaAllah

*All is well.

Itu sahaja, sekadar tips untuk berjaya. Kalau taknak dengar takpe. Tak rugi dan tak mengapa. Okaylah setakat ini sahaja coretan untuk post ini. Saya akhiri dengan terima kasih dan Wassalam.